متفرقه

روزه گرفتن بدون سحری چه عوارضی دارد؟

یکی از وعده‌های مهم غذایی در ایام ماه مبارک رمضان سحری است. خوردن سحری در ماه رمضان نقش مهمی در سلامت جسم و بهبود عملکرد بدن ایفا می‌کند. صرف وعده سحری مانع از بروز ضعف و افت قند خون در طول روز می‌شود. ضمن این که باعث حفظ انرژی، حفظ آب بدن و سلامت دستگاه گوارش خواهد شد. به همین دلیل رعایت اصول تغذیه صحیح در این وعده به‌مراتب مهم‌تر از وعده افطار است. حالا خودتان تصور کنید با همه موارد گفته‌شده، روزه گرفتن بدون سحری چه عوارضی دارد؟ برای درک بهتر اهمیت وعده سحری بر روی سیستم بدن، در ادامه به ارائه مطالب مفید و جامعی در این خصوص خواهیم پرداخت.

عوارض سحری نخوردن

حذف سحری مساوی با چاقی و اضافه وزن

برخی افراد بر این باورند که نخوردن سحری باعث تناسب ‌اندام و لاغری می‌شود که یک تصور کاملا غلط است. وقتی فردی اقدام به حذف وعده سحری می‌کند، در طی روز دچار افت قند خون شدید شده و همین مسئله باعث تمایل بیشتر به خوردن مواد غذایی آن هم در وعده افطار می‌شود. تحت این شرایط و به دلیل نیاز بدن، فرد علاقه‌مند به مصرف غذاهای شیرین و چرب در هنگام افطار می‌شود که مسلما با اضافه وزن همراه خواهد بود. اگر قصد کاهش وزن در ماه مبارک رمضان دارید، به‌ جای حذف سحری اقدام به کاهش مصرف مواد غذایی در وعده افطار کنید، سپس بعد از گذشت یک تا دو ساعت وعده اصلی شام را نیز سبک میل کنید.

روزه‌داران می‌توانند با کنترل میزان خواب، انجام فعالیت‌های بدنی در کنار رعایت تغذیه و استفاده از غذاهای سالم وزن خود را کنترل کنند وحتی کاهش دهند. درصورتی‌که جزء افراد شاغل هستید که برای برگزاری مهمانی‌های ماه رمضان امکان پخت غذاهای سالم خانگی را ندارید، می‌توانید با مراجعه به کترینگ هفت و نیم و ثبت سفارش، انواع غذاهای سالم و باکیفیت را با قیمت مقرون‌به‌صرفه تهیه کنید.

مضرات و تاثیرات منفی حذف وعده سحری

ماه رمضان فرصت مناسبی برای استراحت دادن به سیستم گوارشی انسان است؛ اما این بدین معنا نیست که باید اقدام به حذف کامل وعده ‌غذایی‌ای مثل سحری کرد. در واقع درست‌ترین کار این است که مطابق با سلیقه غذایی خود یک برنامه‌ریزی غذایی سالم و مقوی برای وعده‌های سحری و افطاری داشته باشید و به اندازه غذا بخورید، نه بیش از حد. از جمله عوارض حذف و عدم مصرف مواد غذایی در وعده سحری، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

خستگی و بی‌حوصگی

وقتی بدن تایم طولانی از روز را ناشتا باشد، دچار افت قند خون و کمبود مواد غذایی می‌شود؛ این امر باعث احساس خستگی مفرط و بی‌حوصلگی افراد خواهد شد. در این میان با حذف وعده سحری سیستم گوارش و اعصاب هم تحت ‌فشار خواهند بود.

افت قند خون

یکی از عوارض شایع نخوردن سحری، افت قند خون در طول روز است، به ‌طوری‌که از همان ابتدای روز شاهد این عارضه خواهید بود. سردرد، سرگیجه، ضعف، خستگی، بی‌حوصلگی و کاهش تمرکز همه از علائم کاهش قند خون هستند. همین امر باعث به هم خوردن روتین زندگی شما در آن روز خواهد شد. افت قند خون اثرات گرسنگی در بدن را تشدید می‌کند، به همین دلیل فرد روزه‌دار فشار زیادی را تحمل می‌کند.

حذف سحری چه عوارضی دارد

کاهش کارایی بدن

وقتی فرد روزه‌دار با دو مورد که بالاتر به آن اشاره شد مواجه شود، مسلما کارایی مناسبی برای انجام امور روزانه نخواهد داشت؛ بنابراین اگر جزء آن دسته افرادی هستید که در طی روز نیازمند تمرکز برای انجام امور خود هستید، بدانید که نخوردن سحری منجر به کاهش کارایی لازم شما در طول روز خواهد شد.

سردرد، سرگیجه و دردهای عضلانی

با توجه به این که بیش از نیمی از بدن انسان را آب فرا گرفته است، هماهنگی و انجام فعالیت‌های مختلف بدن به کمک آب در بدن فراهم می‌شود. حالا تصور کنید فردی با عدم مصرف سحری روز خود را آغاز کند. اولین موردی که او را دچار چالش خواهد کرد، کم‌آب‌ شدن بدن است. افت قند خون در کنار کم‌آبی بدن عامل ایجاد سردرد، سرگیجه و دردهای عضلانی است. مصرف آب در وعده سحری به مراتب واجب‌تر از افطار است، چرا که نیاز مبرم بدن به آب در طول روز تا حد قابل‌توجهی با وعده سحری تامین می‌شود.

مشکلات گوارشی (یبوست، زخم معده و …)

یبوست از دیگر عوارض شایع حذف وعده سحری و کم‌آب ‌شدن بدن است. همچنین وقتی بدن تایم طولانی را در حالت ناشتا سپری کند، در کنار افت قند و نبود انرژی، گرسنگی‌اش تشدید خواهد شد. تحت این شرایط افرادی با مزاج خشک یا فیزیک بدنی لاغر با فشار مضاعف ممکن است دچار زخم معده شوند.

تمایل به مصرف غذای زیاد در افطار

وقتی روزه‌دار بدون سحری روزه بگیرد، تمایل به مصرف مواد غذایی در وعده افطار برای او تشدید می‌شود؛ به طوری که حجم زیادی غذا را در این وعده صرف می‌کند؛ همین امر باعث سنگین شدن معده و برگشت اسید معده به مری خواهد شد.

اگر شما در شرکت خود می‌خواهید به کارکنان وعده افطاری بدهید، می‌توانید از غذای سازمانی مجموعه کترینگ هفت و نیم بهره‌مند شوید. این شرکت غذاهای خود را با بهترین موا اولیه و بالاترین کیفیت به دست شما می‌رساند.

نکات مهم مصرف سحری

مصرف غذاهای سالم و نوشیدنی‌های مناسب سحری

با توجه به این که وعده سحری نقش مهمی در تامین انرژی روزه‌دار در طول روز دارد، از اهمیت بیشتری نسبت به وعده افطار برخوردار است و باید غذاهای مناسبی برای این وعده مصرف کرد. از جمله نکات مهم غذای انتخابی برای وعده سحری، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وعده سحری باید غذایی سالم و مقوی باشد، به طوری که هم خوب سیرتان کند و هم انرژی لازم بدن را برای چندین ساعت تامین کند.
  • استفاده از غذاهای چرب و شور در وعده سحری ممنوع است. در صورت مصرف غذاهای چرب علاوه بر دیرهضم شدن آن در معده، باعث تشنگی بیشتر در طول روز خواهد شد. علاوه بر این چون غذا تایم طولانی در معده باقی می‌ماند، امکان ایجاد رفلاکس معده را تشدید خواهد کرد. غذای شور هم که تشنگی را تشدید می‌کند.
  • مصرف غذاهای پروتئین‌دار مثل انواع گوشت، حبوبات و لبنیات کم‌چرب در وعده سحر باعث کاهش احساس گرسنگی در طول روز خواهد شد.
  • استفاده از مواد غذایی دارای کربوهیدرات‌های پیچیده و فیبر مثل غلات کامل، حبوبات و سبزیجات باعث کاهش احساس گرسنگی و طولانی‌تر شدن زمان سیری روزه‌داران خواهد شد.
  • استفاده از میوه‌های سرشار از آنتی‌اکسیدان مثل توت‌فرنگی، کیوی، سیب، آلو و توت را فراموش نکنید که علاوه بر تامین ویتامین‌های موردنیاز بدن، باعث کاهش تشنگی بدن در طول روز خواهد شد.
  • با عدم مصرف قندهای ساده و شیرینی‌جات مانع از افت قند و گرسنگی خود در طول روز شوید.
  • نوشیدن شربت عسل در وعده سحر گزینه مناسبی برای مصرف مایعات خواهد بود. افرادی که دارای طبعی گرم هستند، می‌توانند از ترکیب این شربت با آب‌ زرشک یا عرقیات با مزاج خنک استفاده کنند.
  • عدم مصرف ادویه زیاد در وعده سحر به دلیل افزایش گرسنگی و تشنگی در طول روز

جمع‌بندی

ماه رمضان و روزه‌داری فواید و تاثیرات بسیار مهمی در زندگی و سلامت افراد دارد. روزه ‌گرفتن با دفع سموم از بدن، باعث حفظ و بهبود سلامت کلی بدن خواهد شد؛ البته اگر با یک فرایند و برنامه‌ریزی منظم همراه باشد. بسیاری افراد به دلیل بدخواب شدن و یا کاهش وزن، اقدام به حذف وعده سحری می‌کند. این در حالی است که اگر بدانند روزه‌گرفتن بدون سحری چه عوارضی دارد هرگز این کار اشتباه را انجام نمی‌دهند. در این مطلب توضیح دادیم که افت قند خون، خستگی، بی‌حوصلگی، کم‌آب‌شدن بدن و … از جمله عوارض مهم حذف وعده سحری است؛ پس به ‌جای نخوردن سحری با کم کردن وعده افطار و کاهش مصرف شام، در کنار کنترل زمان خواب باعث کاهش وزن بدون هیچ چالشی خواهد شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا