روغن زیتون خود را خراب نکنید! راهنمای کامل نگهداری اصولی
نحوه نگهداری از روغن زیتون اصول و در واقع روشی است که اگر انجام ندهید، این روغن ارزشمند در فاصله زمانی خیلی کمی بعد از خرید، با خرابی رو به رو می شود. حتی اگر روغن زیتون فرابکر را هم خریداری کنید اما به شکل درست آن را نگهداری نکنید، خیلی سریع خراب و فاسد می شود. پس بهتر است قبل از این که محصول شما با خرابی رو به رو شود، تمام شرایط لازم برای نگهداری آن را به خوبی رعایت کنید.
البته خیلی از افراد برای نگهداری روغن زیتون از محیط خوبی استفاده می کنند؛ حتی ظرف مناسبی را هم برای نگهداری این روغن در نظر می گیرند؛ اما خرید روغن زیتون را از فروشگاه معتبری انجام نمی دهند. همین موضوع باعث می شود تا محصول بدون توجه به محیط نگهداری و شرایط لازم، فاسد شود. پس باید در نظر داشته باشید که برای این که روغن زیتون عمر طولانی داشته باشد، باید پارامتر های مختلفی را رعایت کنید.پ
فهرست محتوا
آموزش نحوه نگهداری روغن زیتون در منزل
نگهداری روغن زیتون در منزل و محیط های دیگر، تفاوت زیادی ندارد؛ بلکه در هر محیطی باید یک سری شرایط مشترک را برای روغن زیتون فراهم کنید. به طور مثال ظرفی که از آن برای نگهداری روغن زیتون استفاده می کنید، دقیقا باید همان شرایط ظرف حاوی روغن زیتونی را داشته باشد که در فروشگاه ها قرار دارد. در ادامه به آموزش کامل نگهداری روغن زیتون در منزل می پردازیم.
1. ظرف مناسب برای نگهداری روغن زیتون؛ اولین و مهم ترین مرحله
مهم ترین و اولین موردی که در نگهداری روغن زیتون باید در نظر بگیرید، ظرف نگهداری این روغن است. شاید در مرحله اول فکر کنید همین که یک ظرف حاوی درب باشد، می تواند به خوبی از روغن مراقبت کند؛ اما این طور نیست؛ چرا که ظرف، ارتباط مستقیمی را با نور و حتی دمای محیط روغن دارد. در این باره باید دقت داشته باشید که بهترین ظرف برای نگهداری روغن زیتون، ظرف شیشه ای تیره رنگ است. به طور مثال بطری های شیشه ای قهوه ای یا سبز تیره، می توانند انتخاب عالی برای این کار باشند.
ظروف تیره باعث می شوند که نور به هیچ وجه از آن ها عبور نکنید. این ظروف مخصوصا برای وقتی که روغن زیتون در معرض تابش نور خورشید می باشد، بسیار مناسب است؛ چرا که از ورود اشعه UV جلوگیری می کنند. البته که ظروف سرامیکی هم گزینه مناسبی برای نگهداری روغن زیتون هستند. چرا که نور از این ظروف هم عبور نمی کند و دمای داخل آن ها اکثر اوقات خنک است.
اگر می خواهید روغن زیتون را به شکلی کوتاه مدت در منزل خود استفاده کنید، می توانید سراغ ظروف استیل ضد زنگ هم بروید. دقت داشته باشید که ظرف استیل، هیچ گونه آسیبی مثل خراش یا زنگ زندگی نباید داشته باشد. به هیچ وجه از ظروف شیشه ای نو برای نگهداری روغن زیتون استفاده نکنید. بوی نامطبوع این ظروف، به راحتی به روغن زیتون منتقل می شود و یکی از شاخص های کیفی این روغن مفید را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در کنار موارد گفته شده، به دو نکته زیر هم حتما دقت کنید.
- ظرفی که از آن برای نگهداری روغن زیتون استفاده می کنید، باید شامل اندازه مناسبی باشد. فضای خالی ظرف می تواند میزان اکسیداسیون روغن را افزایش دهد.
- قبل از این که از ظروف جدید برای نگهداری روغن زیتون استفاده کنید
2. انتخاب محیط مناسب برای نگهداری
بعد از این که ظرف مناسبی را برای نگهداری روغن زیتون انتخاب کردید، باید سراغ انتخاب محیط مناسب برای این روغن بروید. بهترین محیط برای نگهداری روغن زیتون، کابینت ها هستند؛ چرا که هیچ نور و هوای گرمی در این محیط وجود ندارد. محیط کابینت خنک است و آسیبی به کیفیت روغن زیتون وارد نمی شود. همچنین روغن زیتون از نور مستقیم خورشید کاملا دور می ماند.
در انتخاب محیط باید دقت داشته باشید که دمای محیط باید بین 10 تا 15 باشد؛ اگر دما از این میزان کمتر یا بیشتر باشد، روغن زیتون خیلی زود فاسد می شود. همچنین دمای محیط نباید خیلی نوسان داشته باشد. پس نتیجه می گیریم که محیط نه باید سرما و نه گرمای زیادی را به روغن زیتون منتقل کند. حتی اگر کابینت را برای نگهداری روغن زیتون انتخاب می کنید، باید مراقبت باشید که آن نزدیک اجاق آگاز، فر، رادیاتور و منابع گرمای دیگر نباشد. در غیر این صورت دمای محیط روغن زیتون بالای 15 درجه باقی می ماند.
در توضیحی دقیق تر باشد بدانید که گرمای زیاد، به ساختار مولکولی روغن زیتون آسیب می زند و باعث می شود که کیفیت این روغن کم شود. محیطی که برای نگهداری روغن زیتون انتخاب می کنید، حتما باید فاقد رطوبت باشد؛ در غیر این صورت رطوبت محیط باعث رشد کپک و قارچ در روغن می شود. کسانی که روغن زیتون را به شکل بلند مدت در منزل خود نگهداری می کنند، حتما باید به این نکته توجه داشته باشند.
3. درب ظرف بسته باشد
بعد از این که خواستید روغن زیتون را با ظرف مورد نظر در محیط انتخاب شده قرار دهید، باید دقت داشته باشید ک درب ظرف یا بطری، کامل بسته شده باشد. این کار از ورود هوای بیرون به داخل ظرف جلوگیری می کند. همچنین در تعادل دمای داخل ظرف هم تاثیر زیادی دارد. پس بعد از هر بار استفاده، مطمئن شوید که درب ظرف روغن زیتون کاملا بسته شده است.
4. نگهداری روغن زیتون در یخچال
شما حتی می توانید روغن زیتون را در یخچال هم نگهداری کنید؛ قرار دادن روغن زیتون در این محیط باعث می شود تا طراوت و طعم روغن برای مدت بیشتری بدون تغییر باقی بماند. دمای یخچال همیشه پایین است و همین موضوع باعث می شود تا سرعت اکسیداسیون روغن زیتون کمتر شود؛ در نتیجه این روغن دیرتر فاسد می شود.
محیط سرد یخچال برای نگهداری روغن زیتون مناسب است؛ اما دمای محیط خیلی هم نباید پایین باشد؛ به طور مثال دما یخچال را باید همیشه باید بین 4 تا 8 درجه سانتی گراد قرار دهید. به طور مثال محیط فریزر، اصلا برای نگهداری روغن زیتون مناسب نیست. احتمال دارد بعد از این که روغن زیتون را از یخچال بیرون آوردید، با رسوباتی در این روغن مواجه شوید؛ اصلا جای نگرانی نیست؛ چرا که با نگهداری روغن زیتون در یخچال، میزان رسوب هم در آن به وجود می آید.
کافی است روغن را چند دقیقه بیرون از یخچال قرار دهید تا مشکل برطرف شود. بهتر است برای نگهداری روغن زیتون در یخچال، از ظروف شیشه ای یا پلاستیکی مخصوص استفاده کنید. از آن جایی که نور خورشید وارد یخچال نمی شود، استفاده از ظروف پلاستیکی هم در این محیط مشکلی ندارد.
آموزش نحوه نگهداری روغن زیتون فرابکر
همان طور که می دانید بهترین نوع روغن زیتون، نوع فرابکر است؛ بعد از این که این روغن را خریداری کردید، باید توجه خیلی بیشتری به نگهداری آن داشته باشید؛ چرا که روغن زیتون فرابکر، نسبت به روغن زیتون های دیگر حساسیت بیشتری دارد. این موضوع به فرآوری کمتر روغن زیتون فرابکر بر می گردد.
برای نگهداری روغن زیتون فرابکر، ظرف کوچک را انتخاب کنید و در مقادیر کم این روغن را نگهداری کنید. شرایط محیط همان شرایطی است که در بخش های قبلی اشاره کردیم؛ محیط باید فاقد نور خورشید، خنک و دور از تماس مستقیم هوا باشد. این روغن را از اندازه های کم خریداری کنید تا نگهداری آن هم خیلی طول نکشد. روغن زیتون فرابکر تازه بهترین طعم و بو را دارد.
نکات مهم برای نگهداری روغن زیتون
بعد از این که شرایط گفته شده را برای نگهداری روغن زیتون رعایت کردید، باید به یک سری نکات کوچک ولی مهم هم دقت داشته باشید. این نکات به قدری مهم هستند که اگر لحظه ای به آن ها دقت نکنید، روغن زیتون به طور کامل کیفیت خود را از دست می دهد. در کل لازم است بدانید که روغن زیتون حساسیت خیلی زیادی دارد و در طول نگهداری، تمام نکات باید رعایت شوند. در ادامه به این نکات مهم می پردازیم.
1. خرید روغن زیتون اصل و با کیفیت
حتی اگر بهترین شرایط نگهداری را هم به وجود آورید اما محصول با کیفیتی را نخرید، این محصول خیلی زود فاسد می شود. این موضوع برای روغن زیتون که حساسیت زیادی در طول نگهداری دارد، بسیار هم است. اولین راه حل برای خرید یک محصول با کیفیت، انتخاب فروشگاه معتبر است. به فروشگاهی برای خرید روغن زیتون مراجعه کنید که اعتبار زیادی در این زمینه دارد.
به طور مثال فروشگاه هایی که خودشان تولید کننده محصولاتی مثل روغن زیتون هستند، قطعا محصول با کیفیتی را هم به شما ارائه می دهند. تولید و عرضه روغن زیتون را فروشگاه هایی مثل گیلانیتو، به طور تخصصی در ایران انجام می دهند. این فروشگاه ها به طور تخصصی و اصولی روغن زیتون اصل شمال کشور را تولید و شهر های دیگر عرضه می کنند. شما می توانید از فروشگاه های معتبری مثل گیلانیتو، به صورت آنلاین و حضوری خرید روغن زیتون با کیفیت را انجام دهید.
2. توجه به تاریخ تولید و انقضا
هنگام خرید به تاریخ تولید و انقضا محصول توجه زیادی داشته باشید. روغن زیتون اگر تاریخ انقضا خود را پشت سر گذاشته باشد، هیچ تضمینی برای نگهداری آن دیگر وجود ندارد. در واقع علاوه بر این که محصول کیفیت خود را هم از دست داده، خیلی زود اتفاقاتی مثل کپک و قارچ برای آن رخ می دهد. در خرید آنلاین بررسی این موضوع توسط مشتری مقداری سخت است؛ اما در خرید حضوری حتما به تاریخ تولید و انقضا روغن زیتون توجه داشته باشید.
3. تشخیص خرابی یا سالم بودن روغن زیتون
در خرید حضوری، با توجه به یک سری ویژگی ها، می توانید از سالم بودن محصول مطمئن شوید. بهترین راه این است که مقداری از روغن زیتون را بچشید؛ اما راه دوم بررسی میزان شدت عطر آن است. اگر عطر روغن زیتون کم شده باشد، یعنی یا خراب شده، یا تاریخ انقضا آن گذشته و یا این که محصول تقلبی است.
4. خرید به مقدار لازم
روغن زیتون را اصلا در مقادیر زیاد خریداری کنید؛ مگر این که بخواهید تمام آن را مصرف کنید. در واقع نگهداری طولانی مدت روغن زیتون کار اشتباهی است. چرا که حتی اگر شرایط لازم را هم برای نگهداری این روغن فراهم کنید، باز هم در طولانی مدت، کیفیت آن کم می شود. باید بدانید که این موضوع درباره تمام مواد غذایی صدق می کند؛ هر چه زمان بیشتری بگذرد، کیفیت آن هم کمتر می شود.
5. بسته شدن درب روغن زیتون در یخچال
همان طور که می دانید در یخچال انواع مواد غذایی وجود دارند؛ در این شرایط اگر درب روغن زیتون به خوبی بسته نشده باشد، بوی مواد غذایی مختلف بر روی بوی روغن زیتون تاثیر مستقیم می گذارد. در این صورت روغن خیلی زود کیفیت خود را از دست می دهد.
6. محیط نگهداری روغن زیتون در فروشگاه
اگر خود فروشنده روغن زیتون هستید، اصلا این محصول ارزشمند را در پشت شیشه و محیط هایی که در مجاورت نور مستقیم خورشید هستند قرار ندهید. در مقابل اگر خریداری هستید، به هیچ وجه از مغازه و فروشگاهی که روغن زیتون را در چنین موقعیتی قرار داده خرید نکنید؛ چرا که روغن زیتون در چنین شرایطی خیلی سریع کیفیت خود را از دست می دهد.
طول عمر روغن زیتون چقدر است؟
روغن زیتون را اگر بتوانید به شکلی مناسبی و با رعایت تمام نکات ذکر شده نگهداری کنید، بیت 18 تا 24 ماه سالم می ماند. البته این مدت درباره روغن زیتون معمولی صدق می کند. روغن زیتون بکر و فرابکر، با توجه به فرآوری کمتری که داشته اند، بی 12 تا 18 ماه سالم می مانند.
سخن پایانی
همان طور که دانستید، نحوه نگهداری روغن زیتون اصلا کار سخت و پیچیده ای نیست؛ اما شرایط نگهداری آن مقداری حساس است. در نتیجه سعی کنید در طول نگهداری ب تمام نکات گفته شده دقت داشته باشید. همچنین قبل از هر چیزی، خرید با کیفیتی را از فروشگاهی معتبر انجام دهید تا محصول مدت زیادی کیفیت داشته باشد.