آش رشته یکی از غذاهای بسیار پرطرفدار سنتی ایرانی است. این غذا بسیار خوشمزه و پر از خواص است. این غذای اصیل ایرانی در مهمانیها گاهی بهعنوان غذای اصلی و گاهی بهعنوان پیشغذا سرو میشود. پخت آش رشته مجلسی بسیار راحت و آسان است. ناگفته نماند که این غذای خوشمزه در شهرهای مختلف، ممکن است به روشهای دیگری هم پخت شود. در این مقاله از مجله آشپزی مامی کوکینگ، متداولترین و سادهترین روش طرز تهیه آش رشته را آموزش میدهیم.
فهرست محتوا
مواد لازم برای 4 نفر
ابتدا مواد لازم برای 4 نفر را آماده سازی میکنیم و در ادامه پخت آش را مرحله به مرحله شرح میدهیم.
- 40 گرم نخود
- 40 گرم لوبیا قرمز
- 40 گرم لوبیا چیتی
- 50 گرم عدس
- 3 عدد پیاز متوسط
- 70 گرم رشته آش
- 2 حبه سیر
- 20 گرم اسفناج
- 20 گرم جعفری
- 30 گرم تره
- 10 گرم شوید
- 20 گرم گشنیز
- 2 قاشق غذاخوری نعناع خشک
- 2 قاشق غذاخوری کشک
- 2 قاشق غذاخوری آرد
- روغن به مقدار لازم
- نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
نکته 1: مقدار لازم ذکر شده برای عدس با درنظرگرفتن عدس ریز است.
مرحله اول
برای طبخ آش رشته مجلسی ابتدا سراغ حبوبات میرویم. حبوبات را بشویید سپس برای از بین بردن نفخ حبوبات، آنها را از شب قبل در ظروف جداگانه، خیس کنید. فراموش نکنید که باید چند باری آب آنها را عوض کنید.
مرحله دوم
در این مرحله به سراغ پیازها میرویم. ابتدا آنها را شسته و سپس پوست بگیرید. پیازها را بهصورت خلالی خرد کنید. اگر میخواهید پیازها هنگام سرخ شدن له نشوند، بهتر است از شب قبل آنها را آماده کنید. سپس پیازها را بر روی پارچهای تمیز پهن کنید و با پارچهای نازک روی آنها را بپوشانید.
مرحله سوم
در این مرحله باید قابلمهای مناسب انتخاب کنید و درون آن 5 لیوان آب بریزید. نخود و لوبیاها را درون قابلمه بریزید و بگذارید بپزد. هنگامی که آب درون قابلمه جوش آمد، کف روی حبوبات را با یک قاشق بردارید. سپس باید حرارت شعله گاز را کمتر کنید و درب قابلمه را به طور کمی نیمه باز روی قابلمه قرار دهید.
برای پخت این حبوبات یک ساعت زمان لازم است. برای اطمینان از پخت، میتوانید یکی از حبوبات را با دست فشار دهید و از نرم شدن و پخت آن مطمئن شوید.
مرحله چهارم
در این مرحله باید سبزیها را آماده کنید. ابتدا آنها را پاک کنید و بعد بشویید. بعد از آبکشی آنها را خرد کنید. فراموش نشود که برای پخت آش رشته مجلسی، سبزی نباید زیاد ریز شود.
مرحله پنجم
حال نوبت سرخ کردن پیاز است. در تابهای مناسب و با مقداری روغن، پیازهای خلالی شده را تا طلایی شدن، سرخ میکنیم.
مرحله ششم
درون ظرفی 4 قاشق غذا خوری روغن بریزید و بگذارید تا روغن داغ شود. حال یک قاشق زردچوبه به آن اضافه کنید. بعد از کمی هم زدن، نعناع را به آن اضافه کنید. بعد از حدود 10 ثانیه هم زدن شعله گاز را خاموش کنید تا نعناع نسوزد. نعناع اگر بسوزد رنگ آن تیره میشود. دقت کنید هنگامی که نعناع را اضافه کردید شعله گاز کم باشد.
مرحله هفتم
سبزی که در مراحل قبل آماده کردید را به همراه عدس، درون قابلمهای که میخواهید آش در آن طبخ شود، بریزید. حدود یک ساعت زمان لازم است تا پخته شوند. سپس حبوبات مراحل قبل را به این قابلمه اضافه کنید و 5 لیوان آب جوش بریزید. شعله گاز را زیاد کنید تا مواد با هم ترکیب شده به جوش بیایند. سپس شعله گاز را کم کنید. درب قابلمه را نیمه باز روی قابلمه بگذارید. حدود نیم ساعت زمان لازم است تا مواد با هم پخته شوند.
مرحله هشتم
در این مرحله 2 قاشق غذاخوری آرد معادل 20 گرم را درون لیوان به همراه نصف لیوان آب بریزید. این ترکیب را باید بسیار هم بزنید تا آرد گلوله، گلوله نشود. سپس به آش اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله نهم
نصف پیازداغ و نعناع داغی که در مراحل قبل آماده شد را درون قابلمه آش بریزید. کمی هم بزنید تا با مواد آش ترکیب شوند.
مرحله دهم
حال به سراغ رشته آش میرویم. برای طبخ آش رشته مجلسی، بهتر است از مرغوبترین رشته استفاده کنید. رشتهها را نصف کنید. بهصورت نامنظم و کمکم رشتهها را به مواد آش اضافه کنید سپس هم بزنید. در این مرحله باید به طور مداوم هم بزنید تا رشته آش نرم شود. در این هنگام نمک، فلفل و ادویههای مدنظر را به مواد اضافه کنید و پس از گذشت حدود یک ربع زمان، شعله گاز را خاموش کنید.
مرحله آخر
بعد از گذشت نیم ساعت و سرد شدن، آش غلیظ میشود. با پیازداغ و نعنا داغی که در مراحل قبل آماده شد و همچنین سیر داغ و کشک به تزیین آش بپردازید.
آش رشته خوشمزه را نوش جان کنید.
نکات مهم
- برای راحتی و بهتر طبخ شدن رشته آش باید گنجایش قابلمه مناسب و بزرگ باشد.
- بهتر است سبزی آش رشته مجلسی را درشت خرد کنید.
- هنگام اضافهکردن نمک دقت کنید تا بهواسطه ریختن کشک، آش شور نشود.
- برای سلامتی بهتر است کشک را قبل از اضافهکردن به مواد، 20 دقیقه بجوشانید.
- دقت کنید که کشک را نباید درون آش رشته بجوشانید چون باعث بریده شدن آش میشود.
- حواستان باشد رشته آش بوی خامی ندهد، پس دقت کنید تا آش خوب جا بیفتد.
- برای رقیق شدن یا غلیظ شدن آش، مقدار حبوبات را میتوانید تغییر دهید.
- به دلیل آب انداختن تره، آن را جدا از سایر سبزیها خرد کنید.
- اگر میخواهید از آب قلم، در آش استفاده کنید باید مقدار روغن را کمتر کنید.
کلام آخر
آش رشته مجلسی از پرطرفدارترین غذاهای ایرانی است. این غذا در اکثر مهمانیها بهعنوان پیش غذا سرو میشود. در ماه مبارک رمضان بهعنوان یکی از غذاهای وعده افطار در سفرهها دیده میشود. آش رشته به دلیل حبوباتی مختلف و فراوان، دارای خواص زیادی است.
پیشنهاد میکنیم این غذای خوشمزه ایرانی را حتماً طبخ کنید و با رعایت نکات گفته شده، از مزه عالی آن لذت ببرید.