اسم جنوب که می آید به یاد ماهی های متنوع آنجا می افتیم که خانم های با سلیقه و مهمان نواز جنوبی با آنها غذاهای مختلف و لذیذ درست می کنند. یکی از این غذا های پرطرفدار قلیه ماهی است. قلیه ماهی به دلیل محبوبیت فراوان در لیست غذاهای جهانی ثبت شده و در رستوران های بینالمللی نیز سرو می شود. این غذا مختص شهر بوشهر است و برای پخت آن می توان از ماهی های مختلفی استفاده کرد ولی بهترین ماهی برای پخت این غذا، ماهی های جنوبی که گوشت منسجم تری دارند هستند.در ادامه همراه با مجله آشپزی مامی کوکینگ باشید تا با طرز تهیه قلیه ماهی آشنا شوید.
فهرست محتوا
طرز تهیه قلیه ماهی
مواد لازم (برای 6 نفر):
- فیله ماهی 6 تکه
- پیاز 3 عدد متوسط
- سیر 9 حبه
- تمبر هندی 300 گرم
- گیشنیز 500 گرم
- شنبلیله 70 گرم
- نمک و فلفل و زردچوبه و کاری به میزان لازم
- آرد و روغن برای سرخ کردن ماهی به میزان لازم
- رب گوجه فرنگی 1 قاشق غذاخوری
بهترین دستور برای طرز تهیه قلیه ماهی
در روش طبخ سنتی این غذا، ماهی را سرخ نمی کنند اما با وجود طعمدار بودن ماهی و معطر بودن سبزیها، مطمئناً طعم ماهی بسیار لذیذ خواهد بود. نکته دیگر این است که سبزی ها به همراه سیر و پیاز در هاون کوبیده میشوند و شما از نتیجه این کار بسیار شگفتزده خواهید شد. برای خوش رنگتر شدن خورشت، شما می توانید از رب گوجه فرنگی نیز استفاده کنید. طرز تهیه قلیه ماهی شامل مراحل زیر است:
مرحله اول از طرز تهیه قلیه ماهی
ابتدا سبزی ها را که شامل گیشنیز و شنبلیله هستند را شسته و به صورت ساطوری خرد می نماییم. هرچه سبزی شما ریزتر باشد خورشت شما بهتر پخته و طعم اصلی سبزی حس میشود. سپس آنها را تفت می دهیم تا آب آنها کشیده شود. این سبزیها باید به طور کامل یک دست خرد شده باشند. سپس مقداری روغن به آن اضافه میکنیم و سبزی ها را سرخ می کنیم تا جایی که به رنگ سبز تیره درآیند.
هر چه سبزی ها بیشتر سرخ شوند به جا افتادن و لذیذتر شدن قلیه ماهی کمک می کند و این یکی از رازهای خوشمزه تر شدن قلیه ماهی است. اما توجه باید داشت که در اواخر زمان سرخ شدن، مراقب باشیم تا سبزی نسوزد.
مرحله دوم از طرز تهیه قلیه ماهی
در این مرحله، سبزی های سرخ شده را کنار می گذاریم و در یک قابلمه تمبر هندی را به همراه مقداری آب جوش خیس میکنیم و روی حرارت شعله قرار می دهیم تا به صورت سس غلیظ درآید. سپس آن را درون یک صافی می ریزیم و با قاشق هستههای آن را جدا می کنیم تا یکدست شود و آن را کنار می گذاریم تا سرد شود. حتما از تمبر هندی استفاده کنید که طعم آن ملس باشد. این نیز یکی دیگر از رازهای لذیذ شدن قلیه ماهی است.
مرحله سوم از طرز تهیه قلیه ماهی
حالا نوبت به ماهیها رسیده، ماهیهای تکه و شسته شده را که آب آنها کاملاً کشیده شده است را در یک دیس میچینیم. روی آن مقداری آرد، نمک، فلفل و زردچوبه میپاچیم و با دست روی سطح ماهی میمالیم تا تمام ماهیها به این مواد آغشته و طعمدار شوند. ماهیها را درون یخچال قرار میدهیم و یک تا دو ساعت به آن زمان میدهیم تا کاملاً مواد به خورد ماهیها برود و بو بد ماهی گرفته شود. این هم یکی دیگر از راز های طرز تهیه قلیه ماهی است.
مرحله چهارم از طرز تهیه قلیه ماهی
در این مرحله، ظرف مناسب طبخ این غذا را انتخاب میکنیم که ماهیها در هنگام پخته شدن روی هم قرار نگیرند. پیشنهاد ما برای شما انتخاب ماهی تابهای است که دیوارههای آن بلند باشد. سپس پیازها را نگینی خرد میکنیم. اگر چشمهایتان به پیاز حساس است میتوانید برای حل این مشکل، قبل از خرد کردن، پیاز را چند دقیقه درون فریزر قرار دهید اما از یخ زدن پیازها جلوگیری کنید.
پیازها را با کمی روغن تفت دهید تا سبک و رنگ آن طلایی شود، سپس حبه های سیر را درون آن رنده کنید و کمی زردچوبه و نمک و فلفل و کاری به مواد اضافه کنید. توجه داشته باشید که سیرها زیاد سرخ نشود زیرا باعث خشک شدن انها میشود و طعم و عطر خود را از دست میدهد. حالا دو لیوان آب به مواد موردنظراضافه کرده و اجازه میدهیم تا به جوش بیاید.
مرحله پنجم از طرز تهیه قلیه ماهی
در این مرحله سبزی هایی که از قبل تفت دادیم به مواد داخل ماهی تابه اضافه می کنیم و تمبر هندی های صاف و رقیق شده را نیز درون ماهی تابه میریزیم. پس از جوش آمدن مواد داخل ماهی تابه، شعله گاز را بسیار ملایم می کنیم و یک ساعت زمان می دهیم تا کاملاً جا بیفتد و طعم سبزی، سیر و پیاز درآید.
مرحله ششم از طرز تهیه قلیه ماهی
حالا زمان آن رسیده تا ماهی های طعمدار شده را درون کمی آرد بغلتانیم و در روغن داغ با حرارت زیاد سرخ کنیم و بعد از جا افتادن خورشت به آن اضافه کنیم. بعد از آن 45 دقیقه دیگر زمان میدهیم تا خورشت به صورت کامل جا بیفتند و آماده سرو شود. توجه داشته باشید که ماهی ها را هم زیاد سرخ نکنید تا خشک نشوند و آب میان بافتی آن از بین نرود. اگرشعله زیر خورشت را به حالت بسیار ملایم قرار ندهید، روغن تیره روی غذا نمیبندد و این جذابیت را از دست میدهید.
اگر از طعم ماهی خوشتان نمی آید و با ذائقه شما سازگار نیست می توانید تن ماهی را جایگزین ماهی کنید. همچنین اگر تمبر هندی در دسترس نداشتید از رب انار ملس استفاده نمایید. این غذا را به همراه برنج سرو کرده و برای زیباتر شدن آن از برنج زعفرانی استفاده می کنند. به این صورت که مقداری زعفران درون یخ بریزید تا رنگ آن باز شود و با کمی برنج دم کشیده مخلوط کرده و برای تزئین روی برنج، از آن استفاده نمایید.
سخن پایانی
اکنون که رازهای خوشمزه تر شدن قلیه ماهی را برایتان شرح دادیم اگر به این نکتهها در هنگام پخت این غذا توجه کنید حتما قلیه ماهی بینظیری برای عزیزانتان درست خواهید کرد. با استفاده از این نکات میتوانید خودتان یکی از ماهرترین آشپزها در طبخ قلیه ماهی شوید و دیگران نیز برای طرز تهیه قلیه ماهی از شما مشاوره بگیرند و شما را به عنوان یک کدبانوی حرفهای شناخته و به دیگران معرفی کنند.
مقالات بیشتری بخوانید