غذای محلیخورشغذای اصلی

طرز تهیه یخنی مرغ ، غذای اصیل و خوشمزه درگز

در این مطلب از مجله آشپزی مامی کوکینگ طرز تهیه یخنی مرغ ، غذای اصیل و خوشمزه درگز را به شما آموزش خواهیم داد. یخنی مرغ یکی از غذاهای بسیار خوشمزه درگز برای استان خراسان است. یخنی به معنای پخته‌شدن است و پخت آن فقط مخصوص درگز نیست. در همه نواحی ایران مانند شیراز، مشهد یا افغانستان تهیه می‌شود. ولی دستور پخت اصلی آن به درگز برمی‌گردد؛ بنابراین روش پخت آن در فهرست آثار ملی ناملموس ایران قرار دارد. پخت یخنی، برای مراسم مذهبی یا عروسی‌ها بسیار مرسوم است. شما می‌توانید طرز تهیه یخنی مرغ ، غذای اصیل و خوشمزه درگز را مطالعه کنید و در خانه آن را تهیه کنید.

درگز کجاست؟

درْگز یا درِگز از شهر‌های استان خراسان رضوی، مرکز شهرستان درگز، در شمال شرق ایران قرار دارد. این شهر حدود ۳۷ هزار نفر جمعیت دارد که مردم آن با زبان ترکی درگزی با یکدیگر صحبت  می‌کنند.

در سال ۱۳۲۹ درگز کنونی ایجاد شد. اما در حقیقت درگز وارث یک تمدن هفت هزار‌ساله است. این شهر در گذشته ابیورد نام داشت. درگز، شهری با سابقه درخشان تاریخی است که اگر در تاریخ سیر کنیم به اسامی بزرگان و دانشمندانی برخورد می‌کنیم که عنوان ابیوردی داشته ند‌اند. در شهر خاوران که در نزدیکی درگز قرار دارد، آثار و بقایایی قرار دارد که قدمت آن به پنج هزار سال قبل از میلاد می‌رسد. از این رو باستان شناسان سابقه شهرنشینی و مدنی درشهر درگز را در حدود هفت هزار سال تخمین زده اند.

1

 

در دوران محمدشاه قاجار، نام درگز محمدآباد و محمدآباد ارباب بود. در آن زمان بیگلرخان، حاکم درگز، تصمیم می‌گیرید که شهری با معماری امروزی بنا کند تا برای مرکزیت و حکومت‌نشینی نیز مناسب باشد. با درخواست پول و نیروی انسانی از محمدشاه قاجار، درگز به سبک و سیاق معماری عشق‌آباد بنا می‌شود. همچنین به نام محمدشاه قاجار، محمدآباد نام‌گذاری می‌شود. همانطور که پیش تر اشاره کردیم در سال ۱۳۲۹ درگز کنونی ایجاد شد. در ۱۳۳۵ این شهر، ضمیمه شهرستان قوچان گردید ولی در سال ۱۳۳۹ مجددا به شهرستان درگز تبدیل شد.

طرز تهیه یخنی مرغ ، غذای اصیل و خوشمزه درگز

پس از آشنایی با شهر درگز، بهتر است به اصل مطلب یعنی طرز تهیه یخنی مرغ ، غذای اصیل و خوشمزه درگز برگردیم. مواد لازم برای تهیه یخنی مرغ عبارت‌اند از:

  • مرغ ۲ عدد
  • زنجبیل ۱ قاشق چای‌خوری
  • دارچین ۱ قاشق غذاخوری
  • زعفران دم‌کرده به مقدار لازم
  • هل و میخک ۲ پنس
  • پیاز بزرگ ۲ عدد
  • نمک، فلفل سیاه، زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه یخنی مرغ

مرحله اول: آماده‌سازی

توجه کنید رسپی این غذا مناسب دو نفر است.

  1. ابتدا مرغ‌ها را خوب بشویید. به شما پیشنهاد می‌کنیم برای داشتن غذا آبدارتری از ران مرغ استفاده کنید.
  2. با کمی نمک و فلفل سیاه و زردچوبه و زعفران، مرغ‌ها را مزه‌دار کنید.
  3. یک ساعت صبر کنید تا مرغ مزه‌دار شود و مزه‌ها به خورد هم برود.

مرحله دوم: تفت دادن

  1. پیازها را پوست بگیرید و نگینی ریزریز کنید یا می‌توانید رنده کنید.
  2. مقداری روغن داخل یک قابلمه بریزید. پیازها را داخل قابلمه ریخته و خوب تفت دهید تا کاملاً طلایی و سبک شوند.
  3. بعد از طلایی شدن پیازها، آن ‌ها را از تابه خارج کنید.
  4. سپس مرغ‌ها را اضافه کنید و سرخ کنید تا طلایی و خوش‌رنگ شوند.

مرحله سوم: پخت مرغ

  1. پیازها را به مرغ‌ها اضافه کنید. کمی تفت دهید.
  2. ادویه‌ها را به همراه کمی زعفران به پیاز و مرغ اضافه کنید.
  3. بعد از ۵ دقیقه تفت دادن، عطر ادویه‌ها آزاد می‌شوند. در این زمان، یک لیوان آب جوش روی مرغ بریزید.
  4. حرارت را بالا ببرید تا بجوشد. حالا حرارت را کم کنید تا مرغ خوب بپزد و به روغن بی افتد.

مرحله چهارم: تهیه یخنی مرغ

  1. بعد از گذشت یک ساعت آب مرغ تمام می‌شود. مرغ را چک کنید تا ببینید پخته است یا خیر. همچنین باید نمک آن را اندازه کنید.
  2. سس یخنی مرغ باید کاملاً غلیظ، بدون آب اضافه‌ای باشد.
  3. مقدار از سس را نگهدارید و به همراه پلو نوش جان کنید.

نکات کلیدی طرز تهیه یخنی مرغ ، غذای اصیل و خوشمزه درگز

  • در دستور پخت اصلی این غذا از هویج، کرفس یا سیر استفاده نمی‌شود ولی شما می‌توانید به دلخواه اضافه کنید.
  • اگر بعد از گذشت یک ساعت که آب مرغ تمام می‌شود، ران هنوز سفت بود می‌توانید ۱ لیوان دیگر آب جوش به مرغ اضافه کنید.
  • نیازی به اضافه‌کردن رب نیست زیرا رنگ یخنی مرغ از زعفران است. پیشنهاد می‌کنیم برای اینکه مرغ رنگ بهتری بگیرد، زعفران را در چند مرحله به مواد اضافه کنید.
طرز تهیه یخنی مرغ

سخن پایانی

در این مطلب با طرز تهیه یخنی مرغ ، غذای اصیل و خوشمزه درگز با شما همراه بوده ایم. فقط کافی است تا یکبار طعم یخنی مرغ درگزی را بچشید تا بدون شک این غذا تبدیل به یکی از غذاهای موردعلاقه شما شود.

مقالات بیشتری بخوانید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا