آشپیش غذا

طرز تهیه آش گوجه 5 استان ایران با طعم لذیذ

یکی از انواع آش‌های اصیل ایرانی که در تمام فصول سال پخت می‌شود و مواد تشکیل‌دهنده آن سرشار از آنتی‌اکسیدان است، آش گوجه‌فرنگی محسوب می‌شود. این آش به شیوه‌های مختلفی پخته شده و در هر شهر دستور پخت متفاوتی دارد. آش گوجه‌فرنگی به آش آبغوره شباهت بسیاری دارد؛ اما با این تفاوت که در آش گوجه‌فرنگی از مقدار بیشتری گوجه استفاده می‌شود. درواقع مواد اصلی تشکیل‌دهنده آش گوجه‌فرنگی، گوجه‌فرنگی، آبغوره و برنج بوده که شما می‌توانید انواع حبوبات دلخواه خود را را نیز به آن اضافه نمایید. مواد اولیه این آش سیستم ایمنی بدن را در فصل زمستان در برابر انواع ویروس تقویت نموده و همچنین در فصل تابستان نیز برای درمان گرمازدگی بسیار مفید واقع می‌شود. با توجه به اینکه آش گوجه‌فرنگی در شهرهای مختلف ایران به شیوه‌های متفاوتی طبخ می‌شود، در این مقاله از مجله مامی کوکینگ قصد داریم به آموزش طرز تهیه آش گوجه در 5 استان ایران بپردازیم. اگر شما نیز علاقه‌مند به یادگیری نحوه تهیه این آش به همراه فوت‌وفن پخت آن هستید، تا انتها ما را همراهی کنید.

آش گوجه تهرانی

آش گوجه‌فرنگی تهرانی یکی از آش‌های خوشمزه مخصوص استان تهران بوده که با مواد متنوعی پخته می‌شود. از این آش می‌توان به‌منظور بالا بردن ایمنی بدن دربرابر بیماری‌های مختلف استفاده نمود. شما می‌توانید به آش گوجه تهرانی انواع حبوبات دلخواه خود را به‌ویژه لوبیا چیتی اضافه نمایید.

مواد لازم برای تهیه آش گوجه تهرانی

  • گوجه‌فرنگی نیم کیلوگرم
  • پیاز متوسط 2 عدد
  • سبزی آش ( شامل تره، جعفری و گشنیز) 300 گرم
  • لوبیا چیتی یا لوبیا چشم بلبلی 1 پیمانه
  • برنج 1 پیمانه
  • رب گوجه‌فرنگی 1 قاشق غذاخوری
  • زردچوبه به میزان لازم
  • نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه آش گوجه تهرانی

  1. در اولین مرحله از طرز تهیه آش گوجه تهرانی ابتدا لوبیا چیتی‌ها را از شب قبل در یک کاسه آب خیس بیندازید تا نفخ آن کاملا گرفته شود. در ادامه برنج را یک ساعت پیش‌ از پخت خیس نمایید.
  2. در همین حین درون یک قابلمه مناسب، لوبیا چیتی را به‌همراه آب روی حرارت قرار دهید تا بپزد. پس‌ از پخت، لوبیا چیتی‌ها را از یک صافی عبور دهید. پیاز را به‌صورت نگینی ریز خرد نموده و درون قابلمه‌ای که برای پخت آش گوجه در نظر گرفته‌اید، به‌همراه مقداری روغن تفت دهید.
  3. در مرحله بعد از طرز تهیه آش گوجه خوشمزه و لذیذ، پس‌ از سرخ شدن پیازها، زردچوبه را به آن‌ها اضافه نموده و تفت دهید. سپس 5 لیوان آب درون قابلمه بریزید و حرارت زیر قابلمه را زیاد کنید تا آب به نقطه جوش برسد.
  4. پس‌ از به جوش آمدن آب، حرارت زیر قابلمه آش گوجه را کم کنید. برنج را به مواد درون قابلمه بیفزایید و منتظر بمانید تا نیم‌پز شود. پس‌ از نیم‌پز شدن برنج، سبزی آش را نیز اضافه کنید تا کاملا بپزد.
  5. در ادامه گوجه‌فرنگی را درون قابلمه بریزید و رب گوجه را با آب رقیق کنید. سپس آن را همراه با لوبیا به مواد آش بیفزایید و درب قابلمه را قرار دهید تا آش با حرارت ملایم کم‌کم بپزد. توجه داشته باشید در این مرحله اگر آب آش کم‌تر از حد معمول بود، مقداری آب جوش به آن بیفزایید. درنهایت در 10 دقیقه پایانی پخت آبغوره، نمک و فلفل را به آش اضافه نموده و پس‌ از این‌که آش به غلظت مناسب رسید، آن را در ظرف موردنظر خود سرو کنید. سپس آش گوجه تهرانی را به‌همراه کشک، پیازداغ، نعناع داغ و سیر داغ تزئین نمایید.

آش گوجه تهرانی

آش گوجه تبریزی

آش گوجه تبریزی که در تبریز با نام آبغورا آشی یا بامادور آشی نیز معروف است، یکی از آش‌های خوشمزه و محلی تبریز بوده که به 2 نوع متفاوت طبخ می‌شود. بسیاری از مردم محلی تبریز آش گوجه فرنگی ترکی را به‌همراه برنج و بسیاری دیگر به همراه بلغور تهیه می‌کنند؛ اما به‌طورکلی این آش دارای مواد اولیه در دسترسی چون گوجه‌فرنگی، آبغوره و… است. طرز تهیه آش گوجه با بلغور تبریزی با شهرهای دیگر کمی متفاوت بوده؛ اما به‌طورکلی تهیه آن به‌سادگی انجام می‌گیرد.

مواد لازم برای تهیه آش گوجه تبریزی

  • گوجه‌فرنگی 1 کیلوگرم
  • پیاز 2 عدد
  • تره 200 گرم
  • جعفری 200 گرم
  • آبغوره 3 قاشق غذاخوری
  • نعنا خشک 2 قاشق غذاخوری
  • بلغور 1 پیمانه
  • لوبیا چشم بلبلی 1 پیمانه
  • آب گوشت 3 پیمانه
  • زردچوبه به میزان لازم
  • نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه آش گوجه تبریزی

  1. در ابتدا برای تهیه آش گوجه تبریزی باید لوبیاها را از شب قبل در یک کاسه آب خیس بیندازید و طی این مدت چند بار آب آن را تعویض نمایید تا خیس بخورند. انجام این کار باعث می‌شود که نفخ حبوبات بطور کامل گرفته شود.
  2. در مرحله بعد از طرز تهیه آش گوجه تبریزی پیازها را پوست بگیرید و بشویید. سپس آن‌ها را روی تخته آشپزخانه به‌صورت خلالی خرد کنید. یک قابلمه مناسب برداشته و در آن مقداری روغن مایع بریزید. سپس آن را روی اجاق گاز با حرارت ملایم بگذارید تا کمی داغ شود.
  3. پیازهای خرد شده را درون روغن داغ بریزید و تفت دهید. سپس بلغورهای شسته شده را به پیازهای طلایی شده بیفزایید و حرارت اجاق گاز را کم کنید تا به‌آرامی پخته شوند.
  4. در ادامه گوجه‌فرنگی‌ها را شسته و با استفاده از رنده، آن‌ها را درشت رنده کنید. سپس گوجه‌فرنگی رنده شده را به دیگر مواد درون قابلمه بیفزایید و تمام مواد را با یکدیگر مخلوط کنید.
  5. لوبیاها را آبکشی نموده و در یک قابلمه جداگانه به‌همراه مقداری آب بریزید تا پخته شوند. پس‌ از پخته شدن لوبیاها، آن‌ها را به قابلمه حاوی بلغور بیفزایید.
  6. در مرحله بعد از تهیه این آش، سبزیجات را پاک نموده و بشویید. سپس آن‌ها را روی تخته آشپزخانه خرد کنید و هنگامی‌که آش کاملا جا افتاد، سبزی‌ها را درون قابلمه بریزید تا مقداری با آش پخته شوند. البته سعی کنید که سبزیجات بیش‌ از اندازه پخته نشوند؛ چراکه رنگ آن‌ها کدر خواهد شد.
  7. درنهایت قابلمه را از روی اجاق گاز بردارید و به آن مقداری آبغوره اضافه کنید. سپس مواد را با یکدیگر ترکیب نموده تا طعم آبغوره به خورد آن‌ها برود. درنهایت آش گوجه‌فرنگی را در کاسه موردنظر خود کشیده و به‌همراه نعنا و پیاز داغ تزئین کنید.

بهترین غذا برای حجم گیری بدن چیه؟ غذا برای دوره حجم | بهترین غذاهای حجم دهنده

آش گوجه تبریزی

آش گوجه اردبیلی

استان اردبیل نیز مانند بسیاری از استان‌های دیگر کشور دارای آش گوجه محلی است. مواد اولیه آش گوجه اردبیل با آش گوجه محلی استان‌های تبریز و تهران تقریبا یکسان بوده؛ اما شما می‌توانید مواد اولیه‌ای نظیر لپه و رشته نیز به آن اضافه کنید.

مواد لازم برای تهیه آش گوجه اردبیلی

  • گوجه‌فرنگی 1 کیلو
  • برنج 1 پیمانه
  • لپه نصف پیمانه
  • لوبیا قرمز نصف پیمانه
  • سبزی آش شامل تره و گشنیز 400 گرم
  • استاک مرغ یا گوشت 2 لیتر
  • رب گوجه‌فرنگی 1 قاشق غذاخوری
  • آبغوره نصف پیمانه
  • نعنا خشک برای تزئین 1 قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل سیاه به میزان لازم

طرز تهیه آش گوجه اردبیلی

  1. به‌منظور تهیه این آش گوجه خوشمزه و لذیذ ابتدا برنج و حبوبات را از قبل خیس بیندازید. توصیه می‌کنیم برنج و لپه را جداگانه از 2 ساعت قبل و لوبیا قرمز را از شب قبل به‌همراه آب سرد و کمی نمک خیس کنید.
  2. سپس برای شروع تهیه آش، لپه را در یک قابلمه به‌همراه مقداری آب و نمک روی حرارت قرار دهید و بعد از پخت آن را آبکشی کنید. لوبیا را نیز به‌همین صورت بپزید و آبکش کنید.
  3. پیاز را پس‌ از ریز خرد کردن، در یک قابلمه بزرگ به‌همراه مقداری روغن تفت دهید تا سبک و شیشه‌ای شود. سپس مقداری زردچوبه به آن بیفزایید تا رنگ پیازها مایل به طلایی شود.
  4. در مرحله بعد از طرز تهیه آش گوجه فرنگی با لپه برنج خیس‌شده را آبکش کنید و به قابلمه بیفزایید. در ادامه استاک مرغ یا گوشت را اضافه نموده و منتظر بمانید تا به جوش بیاید. توجه داشته باشید به‌دلیل اینکه غلظت آب گوشت کمی بیشتر است، توصیه می‌کنیم تمام آب گوشت را در قابلمه خالی نکنید؛ بلکه نصف آب معمولی را به همراه نصف آب گوشت درون قابلمه بریزید.
  5. پس‌ از اینکه آب آش به نقطه جوش رسید، شعله را کم کنید تا برنج به‌آرامی بپزد. پس‌ از پختن کامل برنج، لپه و لوبیا پخته‌شده را به‌همراه سبزی آش بیفزایید و کمی منتظر بمانید تا آش جا بیفتد و سبزی آش نیز بپزد.
  6. در مرحله بعد از طرز تهیه آش گوجه فرنگی اردبیل پوست و تخم‌های گوجه‌فرنگی را جدا سازید و فیله گوجه‌ها را رنده کنید. البته شما می‌توانید گوجه‌ها را در غذاساز نیز بریزید تا کاملا پوره شوند. پس‌ از پخته شدن سبزی آش، پوره گوجه‌ را به همراه رب گوجه‌فرنگی به قابلمه اضافه کنید و سپس نمک و فلفل سیاه را نیز بیفزایید.
  7. درنهایت منتظر بمانید تا آش با حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد. پس‌ از اینکه آش گوجه به‌خوبی جا افتاد، نصف لیوان آبغوره درون آش بریزید و هم بزنید. در انتها نعناع داغ را به آش بیفزایید و مجدد مزه آش را بچشید.

از مهمونات با این سالادهای لذیذ پذیرایی کن: طرز تهیه انواع سالاد مکزیکی برای مهمانی و دورهمی

آش گوجه اردبیلی

آش گوجه گرگانی

آش گوجه گرگانی یکی از مشهورترین آش‌هایی بوده که در استان گلستان تهیه می‌شود. این آش در بین ترکمن‌های استان گلستان طرفداران بسیاری داشته و برای مهمانی‌ها و مجالس یکی از انتخاب‌های اصلی مردم محلی این استان محسوب می‌شود. آش گوجه گرگانی از مواد اولیه در دسترسی تهیه‌شده و طرز تهیه آن نیز بسیار راحت است.

مواد لازم برای تهیه آش گوجه گرگانی

  • پوره گوجه‌فرنگی 500 گرم
  • برنج 1 پیمانه
  • نخود 1 پیمانه
  • پیاز متوسط 1 عدد
  • عصاره گوشت 1 عدد
  • سبزی آش 300 گرم
  • آبغوره 2 قاشق غذاخوری
  • نعنا خشک 2 قاشق غذاخوری
  • پیاز داغ 4 قاشق غذاخوری
  • ادویه کاری 1 قاشق سوپ‌خوری
  • زردچوبه و روغن به میزان لازم
  • نمک و فلفل سیاه به میزان لازم

طرز تهیه آش گوجه گرگانی

  1. به‌منظور تهیه این آش ابتدا نخودها را از شب قبل خیس بیندازید تا هضم آن‌ها هرچه راحت‌تر شود و پخت حبوبات نیز در مدت زمان کوتاه‌تری انجام گیرد. طی این مدت دو بار آب نخودها را تعویض کنید تا نفخ آن‌ها کاملا گرفته شود. سپس نخودهای خیس خورده را آبکشی نموده و درون قابلمه موردنظر خود بریزید.
  2. پس‌ از اضافه نمودن 4 پیمانه آب قابلمه را روی شعله گاز قرار داده و عصاره گوشت را نیز به آن اضافه کنید. توجه داشته باشید که در این مرحله از تهیه آش گوجه گرگانی شعله باید بسیار ملایم باشد تا نخودها به‌خوبی مغزپخت شوند.
  3. سپس برنج‌های خیس خورده را به همراه سه پیمانه آب در یک قابلمه ای جداگانه بریزید و روی شعله قرار دهید. سبزی آش را در اندازه دلخواه خود خرد کنید و پس‌ از پخته شدن برنج، سبزی‌ها را به قابلمه برنج بیفزایید.
  4. نخودهای پخته شده را نیز درون قابلمه حاوی برنج و سبزی آش بریزید و پس‌ از گذشت تقریبا 1 ساعت پوره گوجه‌فرنگی را به‌همراه فلفل سیاه، نمک، ادویه کاری، زردچوبه، آبغوره و نصف پیازداغ به قابلمه اضافه کنید. سپس مدتی را منتظر بمانید تا آش گوجه کاملا غلیظ شده و جا بیفتد.
  5. در همین حین نعناع داغ را برای آش گوجه گرگانی آماده‌ سازید. به‌منظور تهیه نعناع داغ، مقداری روغن درون تابه ریخته و پس‌ از داغ شدن روغن، نعناع خشک را به آن اضافه اضافه کنید و تفت دهید. پس‌ از اینکه رنگ نعناها عوض شد، زیر ماهیتابه را خاموش کنید و نعناع داغ را کناری بگذارید.
  6. نصف نعناع داغ تهیه شده را درون آش گوجه ریخته و به‌خوبی مخلوط کنید. پس‌ از اینکه آش گوجه کاملا جا افتاد و لعاب‌دار شد، آن را در ظرف موردنظر خود ریخته و به‌همراه پیازداغ و نعناع داغ تزئین کنید.

آش گوجه گرگانی

آش گوجه همدانی

مردم محلی همدان از آش گوجه بیشتر در نذری و سفره‌های دعا خود استفاده می‌کنند که دلیل این امر خوشمزگی بیش‌ از حد این آش محسوب می‌شود. آش گوجه همدان یکی از آش‌های معروف این شهر بوده که طرفداران بسیاری نیز دارد و نحوه تهیه آن شباهت زیادی به طرز تهیه آش گوجه ساده دارد. در تهیه این آش می‌توانید از جو پرک و جو پوست کنده نیز بهره بگیرید تا آش طعم و مزه دلخواه شما را پیدا کند.

مواد لازم برای تهیه آش گوجه همدانی

  • سبزی آش (نعناع، تره و جعفری) 1 کیلو
  • گوجه‌فرنگی 500 گرم
  • برنج آشی 1 لیوان
  • لپه 1 لیوان
  • پیاز 2 عدد
  • رب گوجه‌فرنگی 1 قاشق غذاخوری
  • نعناع داغ به میزان لازم
  • روغن مایع و زردچوبه به میزان لازم
  • نمک و فلفل سیاه به میزان لازم

طرز تهیه آش گوجه همدانی

  1. در ابتدا برنج و لپه را بشویید و در مقداری آب بریزید. سپس مدتی را منتظر بمانید تا به مدت چند ساعت خیس بخورند. در همین حین سبزی‌ها را پاک نموده و چند بار با آب فراوان بشویید.
  2. سبزی‌ها را پس‌ از شستن، آبکشی نموده و به‌اندازه متوسط خرد کنید. پیازها را نیز به‌صورت نگینی خرد نموده و به‌همراه قابلمه بر روی حرارت قرار دهید تا طلایی شوند. پس‌ از سرخ شدن پیازها، گوجه‌های رنده شده را نیز به همراه ادویه‌جات و رب گوجه‌فرنگی به پیاز بیفزایید و هم بزنید.
  3. لپه و برنج را آبکش نموده و سپس به قابلمه حاوی محتویات آش اضافه کنید و هم بزنید تا تمام مواد با یکدیگر ترکیب شوند. پس‌ از گذشت 40 الی 50 دقیقه سبزی آش را به ترکیبات درون قابلمه اضافه کنید.
  4. در نهایی‌ترین مرحله از تهیه آش گوجه همدانی، آش را با استفاده از گوشت‌کوب برقی به‌صورت پوره درآورید تا ترکیب یک‌دستی حاصل شود و در ادامه آن را با نعناع داغ تزئین و سرو نمایید.

برای جشنواره غذا چی درست کنم؟ عکس ایده غذا برای جشنواره و مسابقه

آش گوجه همدانی

سوالات متداول

آیا می‌توان از فرآورده‌های گوشتی در تهیه آش گوجه استفاده نمود؟

بله، شما می‌توانید از عصاره گوشت یا گوشت چرخ‌کرده در طرز تهیه آش گوجه استفاده نمایید. تنها کافی است گوشت را به‌همراه پیاز و پوره گوجه‌فرنگی تفت داده و به قابلمه اضافه کنید.

در تهیه آش گوجه از چه سبزیجاتی استفاده می‌شود؟

برای تهیه آش گوجه می‌توانید از ترکیب جعفری و تره یا در صورت تمایل مقداری اسفناج یا گشنیز خرد شده استفاده کنید.

چیکار کنیم آش گوجه خوش‌رنگ‌تر شود؟

برای خوش‌رنگ‌تر شدن آش گوجه توصیه می‌کنیم از مقداری رب گوجه‌فرنگی کمک بگیرید.

سخن پایانی

در این مطلب به آموزش طرز تهیه آش گوجه 5 استان ایران پرداختیم. شما می‌توانید علاوه‌بر آش گوجه ساده، از طرز تهیه آش گوجه کرمانشاهی، تبریزی، ترکی، همدانی و… در مهمانی‌ها و دورهمی‌های خود استفاده کنید. همان‌طورکه دیدید شما برای تهیه این آش محلی خوشمزه تنها به چند قلم مواد اولیه احتیاج دارید. بنابراین اگر می‌خواهید در مجالس و مهمانی‌های خود رنگ و لعاب بیشتری به سفره خود ببخشید، توصیه می‌کنیم حتما این آش را تهیه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا