آش دندونی یک آش مناسبتی ایرانی است که از آشهای معروف استانهای آذربایجان غربی و شرقی به شمار میآید و معمولاً در جشن دندان درآوردن کودکان پخته میشود. آش دندونی که در زبان آذری به اسم دیشلیق نیز شناخته میشود، بسیار محبوب و خوشمزه است. ما در این مقاله از مجله آشپزی مامی کوکینگ طرز تهیه آش دندونی را برای شما بیان کردهایم.
یک دسر خوشمزه برای خودت درست کن : طرز تهیه دسر برفی به 2 روش
فهرست محتوا
مواد لازم برای پخت آش دندونی مشهدی
مواد لازم برای طرز تهیه آش دندونی تبریزی و مشهدی برای ۴ نفر:
- گوشت گوسفندی ۲۵۰ گرم
- نخود نصف لیوان
- عدس نصف لیوان
- لوبیا چیتی نصف لیوان
- لوبیا قرمز نصف لیوان
- گندم نصف لیوان
- برنج نصف لیوان
- جو نصف لیوان
- پیاز یک عدد بزرگ
- پیاز داغ ۶ قاشق غذاخوری
- نعناع داغ ۴ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
- کشک و دارچین به میزان لازم
شما برای طرز تهیه آش دندونی برای ۴۰ نفر و همچنین طرز تهیه آش دندونی برای ۱۵ نفر به مراتب باید مقدار بیشتری از مواد اولیه نام برده را در نظر بگیرید.
صبحانه چی بخوریم؟ طرز تهیه پیده ترابزون | صبحانه ترکیه ای مخصوص
مراحل طرز تهیه آش دندونی مشهدی
- در ابتدا برای طرز تهیه آش دندونی تهرانی نیاز است حبوبات، جو و گندم را به طور جداگانه داخل کاسههایی بریزید و تا سطح روی آنها را آب پر کنید. حدودا ۶ تا ۷ ساعت زمان نیاز است تا خیس بخورند. در این زمان نیاز است چند باز آب آنها را عوض کنید. در ادامه نخود را داخل آبکش ریخته و بشویید. سپس آنها را داخل یک قابلمه ریخته و حرارت دهید. بهتر است آب را تا دو بند انگشت بالاتر از سطح نخودها بریزید و درب قابلمه را ببندید.
- در مرحله بعدی حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش بیاید. سپس حرارت را در درجه متوسط قرار دهید تا به مرور زمان بپزد. در ادامه لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را داخل صافی ریخته و آبکش کنید. سپس آنها را داخل یک قابلمه ریخته و بر روی شعله قرار دهید. به اندازه ۲ تا ۳ بند انگشت بالاتر از سطح لوبیاها آب ریخته و حرارت آنها را زیاد کنید تا جوش بیاید. سپس حرارت را ملایمتر کنید تا به خوبی پخته شوند.
- در این مرحله پیازها را پوست گرفته، بشویید و از وسط نصف کنید. سپس آنها را داخل قابلمهای قرار داده و گوشت را اضافه کنید و روی شعلهای قرار دهید. کمی دارچین و ۶ لیوان آب معمولی را روی آن بریزید و سپس درب قابلمه را بگذارید. حرارت را زیاد کنید تا آب جوش بیاید. سپس حرارت را در درجه متوسط قرار دهید تا گوشت به مرور زمان پخته شود. در ادامه گندم و جو را داخل صافی ریخته و آبکش کنید و داخل قابلمهای بریزید که قصد دارید آش را در آن تهیه کنید. حالا قابلمه را تا ۳/۱ آب بریزید.
- در این مرحله ابتدا درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و حرارت را زیاد کنید تا آب جوش بیاید. سپس حرارت را ملایم کنید تا گندم و جو به خوبی بپزند. آنها را هم بزنید تا ته نگیرند. پس از اینکه حدود ۱ تا ۳۰/۱ دقیقه و نیم از پخت گندم و جو گذشت، عدسها را تمیز کنید. بعد از تمیز کردن، آنها را به قابلمه اضافه کرده و ۱۵ دقیقه بعد نیز برنجها چندین مرتبه بشویید و به مواد نهایی بیفزایید. گوشت را به خوبی بررسی کنید که کاملا پخته شده باشد. اگر گوشت پخته شده بود، آن را از روی حرارت بردارید و صبر کنید تا خنک شود و سپس آن را ریش ریش کنید.
- حالا زمان آن رسیده گوشت را با آب خود به مواد نهایی آش بیفزایید. در ادامه نخود و لوبیاها را تست کنید. اگر پخته شده بودند به مواد اضافه کنید. اگر مایلید میتوانید از عصاره قلم نیز استفاده کنید و به آش خود اضافه نمایید.
- در مرحله بعدی نیمی از پیاز داغ را به همراه کشک به آش اضافه کرده و مواد آن را به خوبی زیر و رو کنید تا کاملا با طعم کشک ترکیب شوند. کمی نمک، فلفل سیاه را به همراه ادویههای انتخابی خود بر روی آش بریزید. در ادامه مجددا آش را هم بزنید تا ادویهها ترکیب شوند. در پایان درب قابلمه را باز بگذارید و اجازه دهید تا آش جا بیفتد. آش پخته شده را داخل کاسهای بریزید و با پیاز داغ، نعناغ داغ و کمی کشک تزئین کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید. نوش جان!
خودت رو به یک فنجان نوشیدنی دلچسب دعوت کن: طرز تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس
طرز تهیه آش دندونی ساده
شما برای طرز تهیه آش دندونی ساده بدون گوشت به مواد زیر نیاز دارید:
- نخود یک لیوان
- لوبیا یک لیوان
- عدس یک لیوان
- گندم دو لیوان
- پیاز یک عدد
- کشک یک فنجان
- زیر سبز یک قاشق غذاخوری
- فلفل و نمک به میزان لازم
شما در شروع کار باید حبوبات از شب قبل بخیسانید و به صورت مجزا بپزید. در ادامه گندم را به همراه عدس در یک قابلمه بریزید. سپس مقداری پیاز را درون قابلمه سرخ کنید و به آن فلفل و زردچوبه اضافه کنید.
در مرحله بعد زیره را نیز به ترکیب اضافه کنید و کشک را درون قابلمه بریزید. حالا زمان آن رسیده گندم و عدس پخته شده را به همراه سایر حبوبات به قابلمه اضافه کنید. در ادامه آب جوش را نیز درون آن بریزید.
نیاز است به طور مرتب مواد را هم بزنید تا ته نگیرند. بعد از اینکه آش دندونی شما به غلظت خوبی رسید، آن را در یک کاسه بریزید و تزئین کنید. نوش جان!
بهترین معجون برای لاغری کدومه؟ طرز تهیه قویترین چربی سوز شکم و پهلو | ۷ معجون لاغری
جمعبندی
ما در این مقاله طرز تهیه آش دندونی را برای شما بیان کردیم. شما میتوانید در بخش مقالات مامی کوکینگ، به طرز تهیه سایر غذاها دسترسی داشته باشید. اگر نظر یا پیشنهادی در این زمینه دارید، میتوانید در بخش کامنتها با من و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید از شما متشکریم.
سوالات متداول
- چگونه زمان پخت آش دندونی را کمتر کنیم؟
گندم پوست کنده پیشنهاد خوبی در این زمینه است. کافی است مقدار مناسبی گندم پوست کنده را به آش خود اضافه کنید تا زمان پخت شما چندین ساعت کمتر شود.
- مواد لازم برای طرز تهیه آش دندونی برای ۳۰ نفر چه مقدار باید باشد؟
در طرز تهیه آش دندونی برای ۳۰ نفر شما به مواد زیر نیاز دارید:
- نخود ۳ پیمانه
- لوبیا چیتی ۳ پیمانه
- لوبیا قرمز ۳ پیمانه
- عدس ۳ پیمانه
- گندم ۳ پیمانه
- برنج نیم دانه ۳ پیمانه
- پیاز ۳ عدد
- زردچوبه، فلفل و نمک به اندازه لازم