در ایام خاص مانند ماه محرم یا ماه رمضان آمادهسازی انواع نذری یکی از مهمترین بخشهای این دسته مراسمات محسوب میشود. ازجمله محبوبترین و پرطرفدارترین غذاهای نذری در این ایام، آش بوده که در سراسر ایران تنوع زیادی دارند. با توجه به وجود تنوع این غذا در کشور شما میتوانید از انواع مختلفی از آشهای سنتی، محلی و… در مراسمات خود بهره بگیرید. به همین منظور در این مقاله از مجله مامی کوکینگ قصد داریم به آموزش طرز تهیه 5 آش نذری ارزان و کم هزینه بپردازیم. اگر شما نیز قصد تهیه آش نذری را دارید؛ اما نمیدانید که کدام آش گزینه مناسبتری است، در ادامه با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
آش رشته نذری
یکی از محبوبترین انواع آش نذری بین ما ایرانیها، آش رشته است. شما میتوانید این آش را علاوهبر مناسبتها و مراسمات مذهبی، در مراسمهای جشن و شادی نیز سرو کنید. اگرچه تهیه آش رشته برای نذری ممکن است کمی سخت و وقتگیر باشد؛ اما این آش تا حد زیادی محبوب بوده و یکی از انواع آش نذری ارزان و کم هزینه محسوب میشود. آش رشته از قدیم تا به امروز یکی از غذاهای سنتی ایرانی بوده که پایه ثابت نذری ایرانیها است. طرز تهیه آش رشته برای 4 نفر و بالاتر در عین اینکه بسیار ساده است، ظریف بوده و باید به نکات مهمی هنگام تهیه آن توجه کنید.
مواد لازم برای تهیه آش رشته نذری (برای 10 نفر)
- نخود 1 پیمانه
- لوبیا چیتی 1 پیمانه
- لوبیا قرمز 1 پیمانه
- عدس 1 پیمانه
- سبزی آش 1/5کیلوگرم
- رشته آش 1/5 بسته
- پیاز 3 الی 4 عدد بزرگ
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
- زردچوبه به میزان لازم
- نعناع خشک و سیر به میزان لازم
- کشک به میزان لازم
- روغن مایع به میزان لازم
طرز تهیه آش رشته نذری
- در ابتداییترین مرحله از طرز تهیه آش رشته برای 10 نفر ابتدا باید حبوبات را به جز عدس از شب قبل خیس کنید و طی شب نیز چندبار آب حبوبات را تعویض نمایید تا نفخ آنها بهطور کامل گرفته شود. عدس را نیز یک ساعت پیش از پختن آش خیس بیندازید.
- در ادامه لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و نخود را جداگانه بپزید؛ اما توجه داشته باشید که عدس باید نیمپز شود. در غیر این صورت عدس طی پختن آش رشته کم کم وارفته و خراب میشود.
- در مرحله بعد از طرز تهیه آش رشته ساده پیازها را بهصورت نگینی خرد کنید و همراه با روغن در قابلمهای که قصد دارید آش رشته را در آن بپزید، تفت دهید تا نرم و شیشهای شود.
- پس از نرم شدن پیاز، زردچوبه و فلفل سیاه را به آن بیفزایید و با یکدیگر تف دهید. در ادامه حبوبات پخته شده را نیز به قابلمه اضافه کنید و کمی با پیاز تفت دهید. به قابلمه مقداری آب جوش اضافه کرده و در صورت دلخواه برای اینکه آش رشته لعاب بیشتری داشته باشد، میتوانید 1 قاشق غذاخوری آرد به آن اضافه کنید.
- در همین حین سبزی آش را پاک کرده، شسته و خرد کنید تا پس از به جوش آمدن آب قابلمه، آنها را درون قابلمه اضافه کرده و شعله را کاهش دهید تا سبزی آش با حرارت ملایم بپزد. در ادامه بعد از اینکه سبزی پخت، رشته آش را نیز کمکم به قابلمه اضافه کنید و در همین حال آش را هم بزنید تا رشتهها به یکدیگر نچسبند.
- سپس اجازه دهید که آش رشته بپزد و جا بیفتد. اگر حین پخت دیدید که آش بیش از اندازه غلیظ شد، تنها کافی است 1 الی 2 لیوان آب جوش به غذا اضافه کنید. درنهایت برای تکمیل تهیه این آش نذری ارزان و کم هزینه، نعناع را در روغن داغ تفت دهید و آش رشته را با نعناع داغ، سیر داغ، پیاز داغ و کشک تزئین کنید.
چیکار کنیم ترشی فلفل تلخ نشه؟ گرفتن تلخی ترشی فلفل (3 روش فوری) + طرزتهیه ترشی
آش کشک نذری
یکی دیگر از انواع محبوب آش نذری ارزان و کم هزینه که در نقاط مختلف ایران به روشهای مختلفی تهیه میشود، آش کشک است؛ اما تهیه آش کشک نذری بهخودیخود روشها و نکات مخصوصی دارد. همچنین نحوه تهیه این آش تا حدودی مشابه طرز تهیه آش رشته است.
مواد لازم برای تهیه آش کشک نذری (برای هشت نفر)
- گوشت 1 کیلوگرم
- سبزی آش شامل (جعفری، گشنیز، شنبلیله، تره و اسفناج) 500 گرم
- نخود 1 پیمانه
- لوبیا 1 پیمانه
- عدس نصف پیمانه
- بلغور جو نصف پیمانه
- برنج نیمدانه 4 پیمانه
- قلم گوساله 1 عدد متوسط
- پیاز 3 عدد متوسط
- سیر 2 بوته کامل
- برگ بو 2 عدد
- نعنا خشک 3 قاشق غذاخوری
- کشک 500 گرم
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
- زردچوبه، دارچین و ادویه کاری به میزان لازم
- روغن به میزان لازم
طرز تهیه آش کشک نذری
- برای تهیه آش کشک نذری ابتدا باید از روز قبل حبوبات را بهصورت جداگانه خیس بیندازید و در همین مدت بارها آب حبوبات را تعویض نمایید تا نفخ آنها بهطور کامل برطرف شود. در ادامه برنج را در ظرفی بههمراه مقدار کافی آب و نمک قرار دهید تا خیس بخورد.
- گوشت را نیز بهخوبی شسته و پس از اینکه آن را به قطعات بسیار کوچکی درآوردید، در قابلمهای با مقدار کمی روغن تفت دهید. زمانیکه گوشت تغییر رنگ داد، مقداری زردچوبه به آن بیفزایید و سپس نخود، لوبیا و بلغور جو خیس خورده را بههمراه مقداری آب به آن اضافه نمایید. توجه داشته باشید که در این مرحله از طرز تهیه آش نذری باید حرارت زیر قابلمه را افزایش دهید.
- در ادامه پس از اینکه آب به نقطه جوش رسید، حرارت را ملایم کرده و کف روی سطح آب را با قاشق جمع کنید و دور بریزید. در مرحله بعد از تهیه آش نذری ارزان و کم هزینه 1 عدد پیاز را به همراه 2 حبه سیر و برگ بو به قابلمه افزوده و منتظر بمانید تا مواد کاملا مغزپخت شوند.
- در یک قابلمه جداگانه قلم گوسفند را بههمراه مقداری ادویه قرار دهید تا کاملا بپزد. آب برنج را دور بریزید و قابلمه ای را برای پخت آن آماده سازید. در همین حین سبزی آش را بهخوبی شسته و با دستمال پارچهای خشک کنید. سپس آنها را بهصورت ساطوری خرد کرده و به همراه برنج به قابلمه بیفزایید. در ادامه منتظر بمانید تا مواد با یکدیگر جوش بخورند.
- پس از اینکه گوشت، نخود، لوبیا و بلغور جو بهاندازه کافی مغزپخت شدند، پیاز، سیر و برگ بو را از قابلمه جدا کرده و مابقی مواد را به قابلمه حاوی برنج بیفزایید. در همین حین آب قلم را از صافی عبور دهید و آن را نیز به قابلمه اضافه کنید. توجه داشته باشید که در ادامه مراحل تهیه این آش نذری ارزان و کم هزینه باید بهطور مداوم مواد اولیه را هم بزنید تا ته نگیرند.
- حال به سراغ مابقی پیازها بروید و آنها را نیز بهصورت نگینی خرد کنید. سپس پیازها در تابهای بههمراه مقدار کافی روغن تفت دهید تا سبک و شیشهای شوند. در ادامه اندکی ادویه کاری نیز به آن افزوده و پیازها را به قابلمه آش اضافه کنید.
- در مرحله بعد از طرز تهیه این آش نذری ارزان و کم هزینه سیرها را نیز پوست بگیرید و با استفاده از رنده آنها را ریز ریز کنید. سپس سیرها را با مقدار کافی روغن تفت دهید و مقداری از آن را برای تزئین نگه دارید. باقی سیرداغ را نیز در ظرفی کنار بگذارید.
- یک شیرداغکن را برداشته و در آن مقداری روغن بریزید تا داغ شود. سپس حرارت زیر شیر داغ کن را خاموش کرده و نعنا خشک را بههمراه زردچوبه در آن بریزید تا آماده شود.
- در ادامه کشک را با آب گرم رقیق کرده و هم بزنید تا بافت یکدست و مطلوبی حاصل شود. سپس مقداری از آن را کنار قرار دهید و مابقی را با نعناع و سیرداغ بهخوبی مخلوط کنید.
- حال ترکیب بهدستآمده را به قابلمه حاوی آش کشک افزوده و آن را هم بزنید. آش کشک را بچشید و میزان نمک و فلفل آن را تنظیم کنید. پس از گذشت 5 الی 10 دقیقه حرارت زیر گاز را خاموش کرده و مدتی را صبر کنید تا آش خودش را بگیرد. پس از گذشت این مدت آش کشک را با کشک، پیازداغ، نعناداغ و سیرداغ تزئین نمایید.
با این آش یه عصرونه لذیذ تدارک ببین؟ طرز تهیه آش جو با کشک و عدس و گوشت لعاب دار
آش شله قلمکار نذری
آش شعله قلمکار یکی دیگر از قدیمیترین انواع آشهای ایرانی بوده که برای افطاری یا نذریهای ماه رمضان و ماه محرم طرفداران بسیاری دارد. این آش نذری ارزان و کم هزینه از انواع حبوبات، گندم، گوشت، سبزیجات و ادویههای مختلفی تهیه میشود و بسیار سالم و مقوی است.
مواد لازم برای تهیه آش شله قلمکار نذری (برای 50 نفر)
- گوشت گوسفند بدون استخوان 2/5 الی 3 کیلوگرم
- پیاز 16 عدد
- سیر 18 حبه
- برنج 5 لیوان دستهدار فرانسوی
- عدس 10 لیوان دستهدار فرانسوی
- نخود 5 لیوان دستهدار فرانسوی
- لوبیاچیتی 5 لیوان دستهدار فرانسوی
- گندم 5 لیوان دستهدار فرانسوی
- سبزی آش 5 کیلوگرم
- ماست چکیده 400 گرم
- پودر تخم گشنیز 7/5 قاشق چای خوری
- کشک به میزان لازم
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه آش شله قلمکار نذری
- در مرحله اول از طرز تهیه آش نذری برای 50 نفر ابتدا مانند روال پخت سایر آشها، حبوبات را از شب قبل بخیسانید و چند بار آب آنها را تعویض کنید. برنج ایرانی را نیز به مدت 4 ساعت در آب و نمک خیس بیاندازید.
- در ادامه مراحل تهیه این آش نذری ارزان و کم هزینه قابلمه بزرگی که قصد دارید آش را در آن بار بگذارید، انتخاب و 1 عدد پیاز را بهصورت نگینی در آن خرد نمایید. سپس پیازها را با مقداری روغن تفت دهید تا طلایی و سبک شوند.
- گوشت گوسفندی را نیز تکهتکه کرده و به پیاز اضافه نمایید. حال مقداری فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه به آن بیفزایید و گوشت را تفت دهید. حال نخود را بیفزایید به گوشت تفت دادهشده اضافه کنید. توجه داشته باشید که نخود و گوشت باید به مدت 4 ساعت روی شعله ملایم بپزند.
- پس از گذشت 1 ساعت از پخت گوشت و نخود، لوبیا چیتی را نیز اضافه کنید. سپس در ساعت پایانی پخت، برنج و عدس را به مواد آش بیفزایید. در همین فاصله مقداری زردچوبه را با پودر تخم گشنیز در اندکی روغن تفت دهید.
- زمانیکه نیمساعت به پایان پخت آش باقیماند، زردچوبه و پودر تخم گشنیز تفت دادهشده را بههمراه سبزی آش به قابلمه اضافه نمایید. سپس نمک و فلفل آش شلهقلمکار را نیز تنظیم کنید.
- پس از گذشت 4 الی 4/5 ساعت، نخود و گوشت بههمراه برنج، عدس و لوبیاها کاملا پخته و له شدهاند. بعد از پخت کامل، مواد آش شعله قلمکار را با دقت و آبکشی کنید؛ اما توجه داشته باشید که به آب آشی که آبکشی کردهاید، در مراحل بعدی نیاز خواهید داشت. بنابراین آب آش شعله قلمکار را کناری قرار دهید.
- در مرحله بعد از طرز تهیه آش نذری برای ۵۰ نفر گوشت را ریش ریش کرده و در صورت وجود استخوان در آن، استخوانها را با دقت جدا کنید. تمام مواد و مخلفات آش را با استفاده از گوشتکوب برقی بکوبید. البته اگر به گوشتکوب برقی دسترسی نداشتید، میتوانید برای له کردن مواد با استفاده از گوشتکوب دستی یا هاون اقدام کنید.
- در ادامه مراحل آش نذری ارزان و کم هزینه پس از اینکه تمام مواد بهخوبی کوبیده شدند، آنها را به قابلمه بازگردانید و آبی را که پیشتر آبکش کرده بودید را به مواد آش کوبیده شده بیفزایید. سپس حدود 30 الی 45 دقیقه منتظر بمانید تا آش بهخوبی جا بیفتد و بپزد. در همین فاصله با پیاز باقیمانده مقداری پیاز داغ برای تزئین آش آماده سازید؛ اما از هم زدن آش شله قلمکار غافل نشوید و در تمام مدت زمان پخت آن را هم بزنید.
- در 15 دقیقه پایانی پخت این آش نذری ارزان و کم هزینه، ماست چکیده و نیمی از پیاز داغ را به آش بیفزایید و مجددا آش را هم بزنید. بعد از اینکه آش کاملا پخت و جا افتاد، در آخرین مرحله، آش شله قلمکار را با نعناع و پیاز داغ مجلسی تزئین و سرو کنید.
آش شله مشهدی نذری
آش شله مشهدی یکی از آشهای خوشطعم و جذابی است که با انواع لوبیا، گوشت گوسفندی، برنج، عدس، پیاز، بلغور گندم، نخود و… تهیه میشود. این آش برای نذری ماه محرم یا ماه رمضان یکی از انواع آشهایی بوده که تا مدتها در ذهن همه اطرافیان شما باقی خواهد ماند. آش شله مشهدی غذایی لذیذ و سالم محسوب شده و معمولا همراه با قیمه بهعنوان نذری طبخ میشود.
مواد لازم برای تهیه شله مشهدی (برای 50 نفر)
- گوشت گوسفند یا گوساله 2/5 کیلوگرم
- بلغور گندم 2/5 کیلوگرم
- برنج 2 کیلوگرم
- لوبیا قرمز 1 کیلو و 250 گرم
- لوبیا سفید 1 کیلو و 250 گرم
- عدس 600 گرم
- پیاز 3/5 کیلوگرم
- ادویه کامل (شامل نمک، فلفل، هل، پودر میخک، دارچین و جوز هندی) 4 قاشق غذاخوری
- روغن 2/5 لیتر
طرز تهیه آش شله مشهدی نذری
- برای تهیه این آش نذری ارزان و کم هزینه ابتدا حبوبات، بلغور و برنج را از روز قبل خیس کنید. همچنین توصیه میکنیم برای اینکه نفخ حبوبات بهطور کامل گرفته شود هر 3 ساعت یکبار آب آنها را تعویض نمایید.
- در روز بعد حبوبات را بهصورت جداگانه و هرکدام را در یک قابلمه جدا بپزید. درادامه پیاز را بهصورت نگینی خرد کرده و کمی سرخ کنید. سپس ادویههای مورد علاقه خود را به آن بیفزایید، مقداری آب در قابلمه بریزید و گوشت را در آن بیندازید.
- سپس اجازه دهید که گوشت کاملا بپزد و درنهایت بهصورت له و ریشریش شود. در همین حین برنج و بلغور گندم را نیز بپزید. برای تهیه بلغور، یک قابلمه را روی حرارت قرار داده و بلغور را داخل آن بریزید. سپس به اندازهای که سطح آب تا دو انگشت بالاتر از بلغور باشد، به آن آب اضافه کنید.
- شعله را روی حالت ملایم قرار داده و منتظر بمانید تا بلغور لعاب بیندازد. پس از لعاب انداختن بلغور، برنج را نیز به قابلمه اضافه نمایید و 15 دقیقه صبر کنید تا بپزد؛ اما توجه داشته باشید که در این مرحله برنج و بلغور را باید بهصورت مداوم هم بزنید تا ته نگیرند. درصورتیکه برنج به زمان بیشتری برای پخت نیاز داشت و آب قابلمه کشیده شده بود، حتما مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.
- در مرحله بعد از تهیه این آش نذری ارزان و کم هزینه، یک قابلمه بزرگ برداشته و بلغور و برنج را بههمراه 1 لیوان از آب گوشت به آن اضافه کنید. حبوبات پخته شده را نیز در قابلمه بریزید و مخلوط تهیه شده را بهصورت مداوم هم بزنید تا ته نگیرد. زمانیکه تمام مواد داخل قابلمه له شدند، گوشت ریشریش و له شده را نیز به آن اضافه کنید، حال زمان اضافه نمودن ادویه کامل به آش شله مشهدی است.
- پس از اضافه نمودن ادویهجات، مخلوط شعله را حدود 3 ساعت روی گاز قرار داده تا با حرارت ملایم بپزد. در حین پخت آش شعله باید آن را هم بزنید و بررسی کنید. پس از گذشت این مدت کمی روغن به قابلمه اضافه کرده و اجازه دهید که 1 ساعت دیگر هم آش شله مشهدی جا بیفتد. پس از اضافه نمودن روغن درب قابلمه را با دمکنی بگذارید تا آش شله بهخوبی دم بکشد. درنهایت پس از گذشت حدود 4 ساعت آش شله مشهدی شما آماده خواهد بود و میتوانید آن را بههمراه قیمه سرو کنید.
با این روش خیلی فوری میتونی برنج اصل رو تشخیص بدی: 9 تا از بهترین روش های تشخیص برنج اصل و تقلبی
آش دوغ نذری
ازجمله محبوبترین انواع آش نذری بین مردم استانهای کرمانشاه، آذربایجان، مازندران، فارس، کردستان و… آش دوغ است. این آش خوشطعم و لذیذ میتواند یک گزینه بینظیر برای نذری ماه محرم و افطاریهای ماه رمضان باشد. برای تهیه این آش نذری ارزان و کم هزینه همواره توصیه میکنیم از ماست چکیده یا دوغ ترش استفاده کنید تا طعم اصیل و بهیادماندنی آن حفظ شود. همچنین استفاده از سبزیجات معطر محلی در طرز تهیه آش نذری برای 20 نفر و بالاتر باعث خوشطعمتر شدن آش دوغ نذری خواهد شد.
مواد لازم برای تهیه آش دوغ نذری (برای 100 نفر)
- برنج نیمدانه 40 پیمانه
- سبزی آش (شامل تره، گشنیز، برگ چغندر، جعفری و برگ سیر یا اسفناج) 10 کیلوگرم
- نخود 30پیمانه
- لوبیا سفید 30 پیمانه
- پیاز داغ 200 گرم
- نعناع داغ 200 گرم
- سیر له شده 300 گرم
- نمک و فلفل به میزان لازم
- زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه آش دوغ نذری
- در ابتداییترین مرحله از طرز تهیه آش نذری برای 100 نفر مانند هر آش دیگری باید نخود و لوبیاها را پیش از پخت و از شب قبل خیس کنید. سبزی آش دوغ را نیز پس از پاک کردن و شستن در یک پارچه پهن کرده و مدتی را منتظر بمانید تا آب اضافی آنها برود. سپس سبزیهای آش دوغ را بهصورت یکدست خرد نمایید.
- در ادامه برنج را نیز بشویید و درون قابلمه مناسب روی حرارت قرار دهید تا بپزد. توجه داشته باشید که برنج تهیهشده برای آش دوغ باید نرم و بهخوبی پخته شود. نخود و لوبیا را نیز در یک قابلمه بریزید تا پخته شوند و سپس به برنجهایی که از قبل پخته شده بودند اضافه کنید.
- مقداری آب جوش به قابلمه حاوی برنج، نخود و لوبیا بیفزایید و سپس سیرهای له شده را درون قابلمه بریزید. سبزی آش دوغ خردشده را به نخود لوبیا و برنج اضافه نمایید و آش را هم بزنید تا مواد بهخوبی با یکدیگر ترکیب شوند.
- سپس اجازه دهید که سبزی آش حدود نیمساعت بههمراه مواد دیگر روی حرارت پخته شود. توصیه میکنیم درصورتیکه دوغ محلی داشتید. از آن استفاده نمایید؛ اما شما میتوانید از انواع دوغ معمولی نیز برای تهیه این آش نذری ارزان و کم هزینه بهره بگیرید.
- دوغ را درون قابلمه بریزید و آش را هم بزنید. سپس مقداری نمک و فلفل به آش دوغ بیفزایید؛ اما درب قابلمه را قرار ندهید تا دوغ بریده نشود.
- پس از گذشت حدود 15 دقیقه شعله زیر قابلمه را خاموش کرده و آش دوغ را با پیاز داغ و نعناع داغ تزئین کنید.
سخن پایانی
در این مطلب به معرفی 5 آش نذری ارزان و کم هزینه و درعینحال خوشطعم و لذیذ پرداختیم. یک آش نذری خوشمزه علاوهبر اینکه سالم و مقوی است، میتواند بسیار خاطرهانگیز نیز باشد. تهیه آش نذری بهویژه در جمع خانوادههای ایرانی، حس و حال فوقالعادهای داشته و میتواند جمع شما را گرمتر کند. درنهایت به یاد داشته باشید که طبخ یک آش نذری خوشمزه و محبوب فوتوفن مخصوص به خود را داشته که در این مقاله به آموزش هریک از آنها پرداختیم. بنابراین شما میتوانید در هر زمان متناسب با تعداد نفرات دلخواه خود یک آش نذری بینظیر و بهیادماندنی تهیه کنید.